mandag 10. august 2015

Begrensninger gir muligheter: Å tenke nytt når du skal blande "den rette blandingen."

Rose fra hagen.
I en av de mange bøkene mine, kan jeg huske å ha lest noe sånt som at: Aromaterapi er et fag, men det er også en kunst. Det handler om kunnskap, men også om estetikk og om følelse.

En helhetlig tilnærming: Den optimale blandingen skal styrke, balansere og roe, etter behov, og inkludere både fysiske og psykiske aspekter, samt inkludere det spirituelle, for den som er opptatt av det. En gyllen regel er at hvis du liker duften av blandingen, er den godt for deg! Nå skal det sies at enkelte oljer lukter mer "medisinsk" enn andre, og innimellom kan nettop disse være viktig, hvis det er noe spesifikt som skal behandles. -Men duften kan allikevel balanseres friskere, lettere, søtere, tyngre, osv, ut ifra hva man foretrekker.

Jeg elsker å komponere dufter, og med mange års erfaring, har jeg mange verktøy i verktøykasse når jeg skal velge! Det er når tilstedeværelsen er sterk, og intuisjon går hånd i hånd med rasjonell tankegang, at de fantastiske duftblandingene blir til!

Hvordan blande den rette blandingen, når det finnes så mange muligheter?

Selv opplever jeg at det er ofte kombinasjonen av begrensninger, sammen med spesifikke ønsker eller tematikk, som gjør at jeg må tenkte litt utenfor "den vante boksen". Det er spennende, og gjør at jeg må tenke på nye måter: Vips så blir nye blandinger til!

Her om dagen hadde jeg en kunde som primært ønsket seg velvære, dyp avspenning og ro, muskelavspenning og bedre søvn. Kunden tåler ikke lavendel, som ellers ville vært en ideell olje å velge. Derfor måtte jeg tenke litt utenfor min vante boks. Det resulterte i en aldeles fantastisk duftkombinasjon, og oppskriften vil jeg gjerne dele med deg:

Gratis oppskrift på beroligende oljeblanding:


30-40ml vegetabilsk olje.
Eterisk olje av: 
Nardus 3-4 dråper
Geranium 3-5 dråper
Peppermynte 2 dråper
Romersk Kamille 3-6 dråper


Nardus, den eteriske oljen som det sies at Maria Magdalene masserte Jesus' føtter med, lages vanligvis av røttene på viltvoksende planter fra Himalaya, ofte fra Nepal. India eller Tibet. I følge Kirsti Fjesme Tryggestad, er som regel plantedelene som benyttes både økologiske og samlet for hånd. Den har lignende virkestoffet til vår Valeriana officinalis, som har vært utgangspunktet for virkestoffet i det beroligende legemiddelet Valium. Den eteriske oljen kan virke beroligende for kropp og sinn, og fordypende på søvnen.

Geranium, eller Rose Geranium (Pelargonium graveolens), destilleres av bladene på planten, og den lukter himmelsk! Noen synes den kan være litt "stikkende" i duften. De virus -og bakteriedrepende egenskapene til geranium er en ekstra bonus til denne fantastiske eteriske oljen. Det er en beroligende, humørløftende, hormonbalanserende eterisk olje.

Peppermynte (Mentha pipperita) har kanskje først og fremst mange gode egenskaper i forhold til fordøyelsen. Den virker også kjølende og leverrensende, muskelavslappende, smertelindrende og klarnende for sinnet. Min erfaring er at den i små mengder både tonifiserer muskulaturen og hjelper til å slippe spenninger som har satt seg i kroppen pga langvarig irritasjon og grublende tankespinn.

Romersk kamille (Chamomilla Romano) opplever jeg først og fremst som en eterisk olje for sinn og følelser. Den kan virke balanserende, beroligende, trøstende og frigjørende for tilstander som har "hengt seg litt opp", når det gjelder tanker, og spesielt følelser. Den er fordypende for søvnen, og i kombinasjon med Geranium (og Nardus - du kan også forsøke å kombinere den med ylang ylang), en perfekt "Sov i ro"-blanding.

Prøv deg fram!

Har du lyst til å prøve deg fram med blandingene selv? Prøv for eksepel en av de følgende blandingene, for å berolige søvnen, sinnet og følelsene:

#1: Basilikum 2dr, Pommerans 3-4 dr og Geranium 5-7dr.
#2: Geranium3-5dr, Nardus 3-7dr og Mandarinskall 2-3dr.
#3: Mandarinskall 3-4 dr, Lavendel 3-7 dr og Bergamott 2-3dr.
Osv..

(PS: Oppskriften tar utgangspunkt i at du blander i ca 30 ml vegetabilsk olje eller krem. NB:Husk at eteriske oljer av sitrus (sitronskall, appelsinskall, limeskall, bergamottskall) ikke skal kombineres med soling.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.