mandag 17. august 2015

Bringebær - til urtete, frokostblanding og dessert!


Villbringebær, plukket på en morgen.
Har du plukket bringebæra di? Det er enda ikke for sent. Naturen har mange steder utsatt sommeren litt. Med en kjølig juni og juli, er mange urter og bær litt senere enn de pleier å være. -Selvfølgelig avhenger det litt av hvor i landet du bor, men det betyr: Gratis mat, hvis du vil.

Bringebær - Lat: rubus idaeus.

Er både en urt og et bær. Selve bæra er en super kilde til C-vitamin. Den sies å også inneholde enda flere antioksidanter enn blåbær! -Og antioksidantene, ja de vil vi ha, fordi de beskytter cellene i kroppen

Bringebærbladene kan brukes som urtete. Den sies å ha en astringerende effekt, og dermed være nyttig ved diarè, kraftige menstrasjonsblødninger og mye utflod. Den kan lindre ved menstruasjonskramper, drikkes ved både feber, forkjølelse og influensa. Det er dessuten en deilig og beroligende kveldste. Som fødselsforberedene urt, er den nyttig for å styrke og samtidig avspenne livmormusklene. Kvinner kan drikke den igjennom hele svangerskapet, og spesielt de siste 3 månedene. Du kan lese mer om de medisinske egenskapene til bringebær HER.

Selv elsker jeg bringebærbladte om kvelden, gjerne i kombinasjon med kamille og roseknopper. Jeg spiser bringebær på frokostblandingen eller lager bringebærpannacotta til dessert. Her får du oppskrift på den siste:


Oppskrift på bringebærpannacotta, uten melk og sukker:

Pannacottaen:
1 stor boks eller 2 små kartonger kokkosmelk
1/4 - 1/2 ts vaniljepulver (den ekte, fra helsekosten)
2 -3 ts gelatinpulver (eller bruk carragentang fra helsekosten og følg anvisningene på pakken.)
(Liker du det litt søtt? Bruk 1 ts bjørkesøt, en god klype stevia eller 1 SS honning) 

Bringebær coulis
2-3dl bringebær
Eventuelt litt søtning.

Slik gjør du: Varm kokkosmelk med vaniljepulver sakte opp, under omrøring, til rett under kokepunktet. Dersom du liker det litt søtt, tilsett søtningen når kokkosmelken er på sitt varmeste. Visp inn gelatinpulveret. Hell blandingen i porsjonsglass, og sett i kjøleskapet for nedkjøling.:
Lag bringebærcoulis: Raw food versjonen er enklest, og som regel den jeg bruker selv: 
Bruk blender eller stavmikser. Ha bringebærene oppi beholderen. Tilsett søtning, dersom du ønsker det, eller tilsett litt ferskpresset sitronsaft, hvis du liker det syrlig. Blend det hele sammen.
Hell et tynt lag på toppen av pannacottaen, når den er ferdig nedkjølt. Server!
Den varme versjonen: Bringebær og eventuell søtning has i en kjele. Varmes sakte opp under omrøring. Når det har blitt en syltetøylignende masse, settes kjelen tilside for avkjøling. Hell et tynt lag på toppen av pannacottaen, når den er ferdig nedkjølt. Server!

Bonne appetitt!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.