lørdag 2. januar 2016

Duftens magi og duftens historie.

Duften av roseblader som tørkes..
Jeg drømmer om en tur til parfymemuseet i Grasse, og å vandre kilometervis i vakre lavendelåkre, dra på lavendelfestivalen i Frankrike og begrave nesen i deilige dufter! -Som så mange andre duftelskere..! Kanskje det blir årets store eventyr? Har noen lyst til å sponse meg med en tur... Ja takk! Jeg reiser!!!

Duftens historie er naturlig å bli nysgjerrig på når man begynner å arbeide med eteriske oljer. Parfyme er et selvfølgelig tema å dukke inn i når man er interessert i eller jobber med aromaterapi. Visste du for eksempel at

God kvalitet er viktig i aromaterapi. Så langt som mulig vil man velge de eteriske oljene, som fremstilles av planter der de får vokse i sitt naturlige miljø: Sandeltre fra mysore i India, Geranium fra Reunion. Lavendel fra høylandet i Frankrike. Furu og Gran fra Alvdal. ... Ja, det er en ganske eksklusiv naturmedisinsk tradisjon det er snakk om. Parfyme, som i tidligere tider ble laget med blant annet eteriske oljer, var forbeholdt kun de mer velstående. De velstående duftet himmelsk. De fattige duftet, ... eh, vel mindre velstående. Eller så sies det i alle fall.

Aromaterapi for sinnet.

De eteriske oljene er ikke bare planteekstrakter med medisinske egenskaper som bevisst kan benyttes i aromaterapibehandling, med fokus på det fysiske. De forskjellige duftkomponentene som eteriske oljer inneholder, og som nettopp har gitt denne tradisjonen sitt veldefinerende navn; aroma terapi, kan også benyttes til å frembringe forskjellige stemninger og emosjoner i oss. Duft har den egenskapen. Luktesansen påvirker oss mennesker mye mer enn mange av oss er klar over. Den korte veien ifra neseborene inn til duftsenteret, som er koblet til det limbiske system, er medvirkende til at duft raskt kan påvirke vår stemningsmodus. Det kan vi bruke bevisst.

Individuelt tilpassede duftblandinger kan lages. I min praksis som aromaterapeut er det en viktig del av faktorene når eteriske oljer velges til en behandling. Det hender også at kunder ber meg lage en duftblanding de kan bruke til egenbehandling, hjemme. Enten for å våkne om morgenen, sove bedre om natten, løfte sinnet, roe angst og uro, gi mer glede, eller annet. Selv når fysiske faktorer som for eksempel smertelindring etter treningsverk eller overanstrengelse gjennom gjensidig bruk av bevegelsesapparatet på jobb, regulering av fordøyelsen eller hormonystemet, er førstevalg for en hjemmebehandling, kan stimulering av den emosjonelle / mentale tilstanden være et nært annetvalg, som det også tas bevisst hensyn til i blandingen av en aromaterapiblanding til hjemmebruk.

Parfyme

Parfyme har denne innvirkningen på sinnet. Forskjellige parfymer bringer frem forskjellige stemninger. I dag blir bruk av duft mer og mer brukt som et aktivt element i næringslivets ønske om å bevisst påvirke våres inntrykk. Signaturduft kalles det, og er et helt kapittel for seg. ( Dagbladet har publisert en velskrevet artikkel om emnet for den som vil lese mer. Parfyme var, før man visste hvordan fremstille de forskjellige)  duftkomponentene syntetisk, hentet ifra naturen: Ekstrakter ifra dyrekjertler, uttrekk fra planter og eteriske oljer. Har du sett filmen: Perfume, the story of a murderer?


Jeg pleier å vise denne filmen til elevene mine, og synes den gir en god innføring i aromaterapi: Hvordan duft kan påvirke oss mennesker, og hva som var de tradisjonelle fremstillingsmetodene for eteriske oljer. Selvfølgelig er det noen nyanseforskjeller imellom filmen og virkeligheten.., men etter min mening gir den et godt innblikk i duftenes og de eteriske oljenes univers.

Dansk dokumentar om duft.

Men la meg komme til det som inspirerte meg til å blogge om duft i utgangspunktet, og som jeg så gjerne vil dele med deg:

I romjulen fikk jeg tid til å se mange gode filmer og dokumentarer. På NRK fant jeg en veldig bra dansk dokumentar om duft, i tre deler. Den er tilgjengelig fram til 23. Mars 2019, og jeg vil anbefale den på det sterkeste, til alle som interesserer seg for duft, for parfyme og for eteriske oljer!
Duftens historie, er tittelen, Du kan søke den opp selv, via NRK sine sider, eller du kan klikke 


Riktig god, velduftende fornøyelse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.