lørdag 30. januar 2016

Varmende og immunstyrkende for vinter-våren:

Når vinter og vår kommer på en og samme tid, kan vi både ha nytte av immunstyrkende, varmende, energigivende og sirkulasjonsfremmende eteriske oljer. Slik kan vi holde immunforsvaret oppe og holde mikrobene unna. Men hvilke eteriske oljer velger vi når det er så mange eteriske oljer å velge imellom?

Her noen av mine favorittblandinger:

* Ingefær, muskatnøtt, appelsin og sitron. 
(Eks på blandingsforhold: 2 dr ingefær, 3dr muskatt, 2-3dr appelsin, 2-4dr sitron til 20ml vegetabilsk olje.)

* Svart pepper, rosmarin og sypress / enebær (eventuelt med noen dråper appelsin).
(Eks på blandingsforhold: 3 dr svart pepper, 2 dr rosmarin, 1-3dr sypress / ell 2-3 dr enebær, 2-4dr appelsin til 20ml vegetabilsk olje.)


Blandingsforholdet: For daglig bruk i en kroppsolje, Bland ca 20-35 dråper på 100ml vegetabilsk olje. For en engangsblanding, bland ca 5 - 10 dråper på 20 ml vegetabilsk olje. NB: til gamle og gravide: bruk halv styrke av denne

Det innbyrdes blandingsforholdet mellom de enkelte eteriske oljene justerer du  selv, ut ifra ønsket duftkombinasjon.


Hva er det godt for?

Det er sammensetningen av kjemiske komponenter i de eteriske oljene, som gir deres egenskaper for kroppen, sinnet og psyken. Her er en liten oversikt over de eteriske oljenes hovedvirknningsområder og generelle egenskaper.

Appelsinskall (citrus aurantium / cinesis)Inneholder en stor mengde monoterpener, som sies å ha en energigivende, oppløftende virkning på kroppen og sinnet. Appelsinskall velges ofte for sine oppløftende, utrensende og fordøyelsesfremmende egenskaper.

Noen generelle egenskaper for eterisk olje av appelsinskall: Oppløftende, fordøyelsesfremmende. Kontraindikasjoner: Skal ikke kombineres med soling.

Enebær (juniperus communis): Inneholder en stor mengde monoterpener, som sies å ha en energigivende, oppløftende virkning på kroppen og sinnet. Enebær velges ofte for sine sirkulasjonsfremmende, energigivende og avgiftende egenskaper, spesielt ved vonde ledd og opphopning av avfallsstoffer i lever, krystalliseringer i ledd og ved cellulitter.

Noen generelle egenskaper for eterisk olje av enebær: vanndrivende, utrensende, hudlegende, styrkende og rensende for nyrene. Kontraindikasjoner: Bør ikke brukes under graviditet. Brukes moderat ved nyreplager.

Ingefær (zingiber officinalis): Høyt nivå av seskviterpener og seskviterpenalkoholer, som sies å gi den betennelsesdempende, energigivende, sirkulasjonsfremmende og smertelindrende egenskaper. Ingefær velges også ofte, både som urt og som eterisk olje, for sine immunstimulerende og varmende egenskaper.

Noen generelle egenskaper for eterisk olje av ingefær: antireumatisk, fordøyelsesfremmende, immunstyrkende, sirkulasjonsfremmende, smertestillende, varmende.
Kontraindikasjoner: Kan være hudirriterende og bør brukes i moderate mengder ved sensitiv hud.

Muskatnøtt (myristica fragrans): Inneholder myristicin, som sies å ha en smertelindrende, krampeløsende virkning på muskulatur og ledd. Muskatnøtt sies å ha en aktiverende, oppløftende virkning på sinnstilstanden.

Noen generelle egenskaper for eterisk olje av muskatnøtt: fordøyelsesfremmende, sirkulasjonssfremmende, smertelindrende.
Kontraindikasjoner: Skal ikke brukes under graviditet, ikke innvortes og ellers i moderate mengder.


Rosmarin (rosmarinus officinalis): Inneholder borneol, stimulerer livskraften og alle kroppsprosesser,

Noen generelle egenskaper for eterisk olje av rosmarin: antireumatisk, blodtrykksøkende, fordøyelsesfremmende, hukommelsesfremmende, fin ved alle typer muskelplager, sirkulasjonsfremmende, stimulerende, styrkende og balanserende for lever og galleblære.
Kontraindikasjoner: Bør unngås og/eller brukes med forsiktighet ved høyt blodtrykk.

Sitronskall (citrus lemonen): Inneholder en stor mengde monoterpener, som sies å ha en energigivende, oppløftende virkning på kroppen og sinnet. Innholdet av den kjemiske komponenten limonen, sitronskall en spesielt utrensende og avgiftende virkning.
Kontraindikasjoner: Skal ikke brukes i forbindelse med soling. Kan virke irriterende for sensitiv hud.

Generelle egenskaper for eterisk olje av sitronskall: antireumatisk, blodrensende, hudlegende, oppløftende, årestyrkende for sirkulasjonsapparatet.

Svart pepper (piper nigrum): Inneholder store mengder seskviterpener som sies å ha betennelsesdempende egenskaper. I tillegg velges svart pepper ofte for sine sirkulasjonsfremmende og varmende egenskaper, for kroppen og sinnet.

Generelle egenskaper for eterisk olje av svart pepper: antireumatisk, febernedsettende, fordøyelsesfremmende, muskelstyrkende, smertelindrende, stimulerende, varmende.
Kontraindikasjoner: Kan virke irriterende for sensitiv hud.


Sypress (cupressus sempervirens)Inneholder en stor mengde monoterpener, som sies å ha en energigivende, oppløftende virkning på kroppen og sinnet. I tillegg velges ofte sypress for sine sirkulasjonsfremmede og astringerende egenskaper for huden og blodåresystemet.

Generelle egenskaper for eterisk olje av sypress: astringerende, balanserende for hormonsystemet og kan brukes ved både PMS og overgangsplager, luftveisåpnende, sirkulasjonsfremmende.
Kontraindikasjoner: Anbefales ikke å brukes under graviditet.


(Kilder: Gry Fosstvedt, Kirsti Fjesme Tryggestad, Svein Folgerø, Dr.Penoël, og mine egne erfaringer)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.