fredag 11. mars 2016

På mitt kontor: En hel verden, en reise, kulturhistorie og mange minner!


På mitt kontor dufter det av de deiligste dufter. Fra Alvdal til Reunion, fra India til Marokko, fra Brasil til høyfjellet i Frankrike.. Min skattekiste med eteriske oljer er en reisefortelling, kulturhistorie og en verdensarv. Og det er ekte ubetinget kjærlighet!

Den uforglemmelige opplevelsen.

Har du tenkt på det? Hvor mye historie og hvor mange kulturfortellinger som ligger i hver eneste eteriske olje, og urten den er laget av? Ser du de flaskene på bildet over, de med svart kork? En av dem er eterisk olje av einebær. En annen er furu. Jeg har vært så heldig å få være med å lage dem, begge to, sammen med elevene mine, på besøk hos Ole & Svein i Alvdal. Jeg har tenkt å organisere en ny tur dit, så du også kan få være med å destillere din egen eteriske olje! Det er en uforglemmelig opplevelse!

Oppkvernet furu, klar til destillering.
Å kutte kvist, kverne det opp, veie det på vekt, helle det i en kjempekjele, som ser ut som en Reodor Felgen - oppfinnelse, tråkke plantematerialene så de tettpakkes sammen, og inhalere DEN duften! -Og så, flere timer senere, når kjelen har varmet seg sakte opp, få være med i det øyeblikket den første eteriske oljedråpen pipler frem og en ubeskrivelig duft fyller rommet. Det er noe du aldri vil glemme!

Hver dråpe en egen historie.

Lavendel, Sandeltre, Rosentre, Timian, Vetiver, Eucalyptus.. Alle har de sin egen historie, sin egen tradisjon. Visste du for eksempel av lavendelblomstene ble brukt for å parfymere pudderet til hanskene som ble produsert i hanskefabrikkene i Paris, i gamledager. At Sandeltre har blitt regnet som et hellig tre i uminnelige tider i India. -Og at Vetivergresset kuttes og legges på takene i India for å gi fuktighet, beskytte mot varmen og slik svale huset. ...


Nåletrærne våre, duft, kultur og helse.

Her i Norge har vi også en kultur hvor planter som i dag brukes til eteriske oljer, har vært brukt i hverdagen fra gamle, gamle tider. Bare tenkt på nåletrærne våre: Vi kutter kvist og legger granbar i blomsterbeddet eller på grava for å isolere og gjøre det pent om vinteren. Vi binder kranser og henger på døra i desember. Juletreet får komme inn i stua. Den store duft og luftforandringen som skjer i det de eteriske oljemolekylene fordamper fra grenene, er en duft man aldri glemmer. "Jul i stua", pleier vi å kalle det. -Nå kan man til og med få kjøpt det på sprayboks.., men det er ikke helt det samme. I gamledager, da man skrubbet tregulvene med grønnsåpe, pleide man å strø einebærkvist og einebær nåler utover. Det fikk ligge og lage god duft i huset. De tenkte nok ikke på at enebæren både er antibakteriell og soppdrepende, men det var en heldig bieffekt for helsa på den tiden hvor julevasken var årets kanskje eneste, eller et av de få bad som man tok i løpet av året.

Imellom aromaterapikunder og naturkosmetikklaging hender det jeg tenker på nettopp dette, når jeg titter ned i skattekista mi. Mange lurer på hvorfor de eteriske dråpene er så kostbare. Vel, med viten og kunnskap om fremstillingsmetode og hvor mye plantemateriale som skal til for å lage en liter av de forskjellige duftene, endres holdningen til ærbødighet over de edle dråpene. Mange av de eteriske oljene er det en investering å skaffe seg. Man begynner med noen få, og utvider.. Som naturmedisinsk aromaterapeut vil man gi sine kunder det aller beste. Og det er en luksus å selv få inhalere og la sinnet påvirkes av de deilige duftmolekylene, i det de fyller rommet, luften og åndedrettet når man masserer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.