onsdag 9. november 2016

Lanolinsalve, en oppskrift til deg.

Ringblomster, calendula.
Nybakt mamma?
Snart mamma?
Tørre vinter-lepper, vinter-hender eller ansiktshud?
Noen oppskrifter til deg:

Både ringblomstsalve og lanolinsalve er mye brukt av nybakte mødre, til lindring av såre brystvorter, tørre lepper og tørre hender/ansikt. Mange bruker også ringblomstsalve på såre barnerumper. Lanolinsalve blir man gjerne så glad i at den fortsetter å være en del av "hjemmeapoteket" i mange år. Dersom du lager din egen salve, kan du unngå parabener og andre hormonpåvirkelige tilsetningsstoffer. 
naturkosmetikkurset som jeg holder 25.-27.november, i Oslo, lærer du å lage en deilig lavendel-lanolin salve fra bunnen av. Vi vil gå nærmere inn på forskjellige vegetabilske oljer og deres forskjellige hudpleiende egenskaper, og hvilke du bør velge til hvilket bruk. Jeg har fått henvendelse ifra flere som ikke kan kan komme på kurset denne runden, men som gjerne skulle hatt en salveoppskrift. Ringblomstsalveoppskrift er det enkelt å finne på nettet, men lanolinsalven er litt mer tilbakeholdt. Jeg tror på å dele kunnskap, så her får du to enkle lanolinsalve oppskrifter fra meg. 
Ingrediensene: kan du kjøpe på nett. Sun Vita gir deg alt du trenger. Hos Mama Njoki får du en fantastisk kaldpresset shea olje, som kan brukes alene, eller som en del av oppskriften. Hos Natur & Helse og også hos Aromedica, får du kjøpt emballasje, vegetabilske oljer og eteriske oljer. 
For komplisert å sette igang med naturkosmetikkproduksjonen? Da kan du kjøpe både ringblomstsalve og lavendel-lanolinsalve hos meg. Jeg holder til i Markveien, på Grünerløkka i Oslo (etter avtale), og sender også i posten. 

Enkel oppskrift på lanolinsalve.

0,8 dl økologisk kaldpresset olivenolje
5 g bivoks 
20 g vannfri lanolin
1/4 ts  E-vitamin, tokoferol
100 ml salveboks i glass eller PET.

"Luksus oppskrift" på lanolinsalve med lavendel.

0,8 dl vegetabilsk olje, som fordeles slik: 40 g Mama njoki kaldpresset shea oil, 30 g kaldpresset økologisk kokosolje. Cocosa, den grønne, fungerer fint. 10 g ricinus olje.
4 g bivoks 
20 g vannfri lanolin
1/4 ts  E-vitamin, tokoferol
5 dråper eterisk olje av lavendel fin eller lavendel høyland (lavandula angustifolia) eller romersk kamille (chamamelium nobile)

100 ml salvekrukke i glass.

Slik gjør du:
Forberedelser: Du trenger glassbolle, kasserolle med varmt vann, stålvisp, slikkepott og et termometer. Rengjør alt utstyret, som vanlig, og sterilser til slutt, ved å helle kokende vann over, og tørke med et rent kjøkkenhåndkle. Du kan også tørke over utstyret, med en ren klut med et par dråper lavendelolje. God hygiene forlenger holdbarheten på produktet. 
Lag salven: Vegetabilsk olje og bivoks varmes forsiktig opp i en glassbolle, i vannbad. Når bivoksen er smeltet, tas bollen vekk fra vannbadet. Når temperaturen på blandingen er mellom 37 og 45 grader, has lanolinen i. Rør godt, til den oppløses, gjerne med visp. Tilsett E-vitamin, rør godt. Tilsett eterisk olje, rør godt. Hell hele herligheten på en 100 ml salvekrukke i glass. Sett lokk på. La den kjøle seg ned i romtemperatur, i 2 - 4 timer. Voilá. Salven er klar til bruk. 

"Det lille ekstra":

Vil du vite litt mer om ingrediensene. Her er litt info, kort og godt. Vil du vite enda mer er det bare å google, eller melde deg på kurs :) Velkommen skal du være!
Vegetabilske oljer: Presses fra forskjellige planter, frø, nøtter, med mer. De forskjellige fettsyresammensetningene gir forskjellig hudpleiende effekt. Olivenolje, mandelolje, kokos og sheaolje er svært mye brukt i hudpleieprodukter. Velg ut ifra økonomi og bruksområde. En genrell regel er: Jo bedre kvalitet på ingrediensene, jo bedre effekt får du ifra produktet. Velg alltid kaldpressede, økologiske oljer.
Bivoks: Bivoksen inneholder små honning og propolisrester. I tillegg til å virke som et fortykningsmiddel på salven, får du benyttet de hudpleiende egenskapene til bivoksen, som skyldes restene ifra bienes honingproduksjon. 
Lanolin: er et fettstoff som er hentet ifra saueull. Lanolin virker vannavstøtende, mykgjørende og hudreparerende. Noen reagerer allergisk mot lanolin, og får dermed voldsom kløe og noen ganger utslett av å gå med ullklær. Det gjelder de færreste, men hvis du er en av dem som reagerer slik, bør du også unngå å bruke lanolinprodukter. Vil du ha lindring av såre brystvorter eller tørr hud? Prøv for eks å bare bruke en helt ren shea olje, ringblomstolje eller kokosolje.
E-vitamin: er en antioksidant, som også virker hudreparerende. Den vil med andre ord forlenge salvens holdbarhet, ved å utsette de vegetabilske oljenes harskning og samtidig gi en hudreparerende effekt.
Eterisk olje kan tilsettes for å gi en ytterligere hudpleiende effekt, konservere salven gjennom sine antioksiderende egenskaper, og gi en behagelig duft. I denne oppskriften, som blant annet vil brukes på såre brystvorter, hvor babyen kommer til å være i kontakt med huden, brukes små mengder vegetabilsk olje.  

Lykke til! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.