fredag 5. mai 2017

Naturmedisinsk aromaterapi og tips ved pollenallergi

Våren er en vakker tid, men for de som er plaget av allergi kan det være ganske så tungt, tett, nysete og rennende. Som naturmedisinsk aromaterapeut kombinerer jeg eteriske oljer med andre behandlingsformer når jeg jobber med å balansere kroppens immunforsvar. Allergi er jo nettopp en overfølsomhet i systemet, som gjør at kroppen oppfatter pollensporene som "farlige inntrengere", og aktiverer immunforsvaret på en måte som kan fordrive disse inntrengerene: Rennende øyne, nysing, hovne slimhinner (aktivering av lymfe og sirkulasjon) og kløe.

I naturmedisinsk aromaterapibehandling for allergi / immunforsvaret, kombinerer jeg de eteriske oljene med massasje, gjerne en full kroppsmassasje, som kan roe ned stress og avspenne muskler. En del av massasjen vil være å aktivere spesifikke akupressurpunkter, som kan bidra til å åpne og styrke luftveiene.

En annen måte å bruke de eteriske oljene, er å kombinere dem med soneterapi. Jeg opplever at mange av mine "pollen kunder" har god effekt av fotsoneterapi i pollensesongen. -Og enda bedre effekt når vi kombinerer fotsoneterapi med eteriske oljer som kan bidra til å balansere immunforsvaret. 

Hvilke eteriske oljer?
Kamille (Chamaemelum nobile eller matriacaria recutica) og Eucalyptus (Eucalyptus Globulus, eucalyptus staigeriana eller eucalyptus australiana / ravensara) er gode eteriske oljer som kan blandes i vegetabilsk olje og påføres utvortes, ved å smøres på lymfepunkter ved hals/hode/svelg, for å kunne bidra til å mildne den allergiske reaksjonen, og åpne luftveiene. 

Jeg bruker ofte romersk kamille (chamaemelum nobile) i aromaterapien for sin smertelindrende, muskelavslappende, beroligende og betennelsesdempende virkning. Eucalyptus bruker jeg ofte når jeg ønsker en luftveisaktiverende og slimutdrivende effekt, gjerne i kombinasjon med sirkulasjon og avspenning av muskler. Hvilken type eucalyptus jeg velger kommer ann på hvilken tilleggseffekt jeg ønsker. For allergi bruker jeg gjerne en kombinasjon av romersk kammile og eucalyptus globulus, kanskje i kombinasjon med karve, lavendel eller andre eteriske oljer. 


Oppskrift:

BLAND SLIK (til voksen): 3 dråper romersk eller tysk kamille og 3 dråper eucalyptus globulus (eller en av de andre typene) i 10 ml vegetabilsk olje. Oppbevar blandingen på en liten glassflaske. Påføres tynt på lymfeområdene 2-3 ganger dagen, eller oftere ved behov.


Flere pollenallergi tips:

Egenbehandling med eteriske oljer: I tillegg til å gi behandling, sender jeg ofte med kundene mine en oljeblanding som de kan bruke til hjemmebehandling / egenbehandling imellom behandlingene hos meg. Du kan også bestille en "allergiblanding" hos meg eller en annen naturmedisnsk aromaterapeut, og få en skreddersydd oljeblanding / gele eller lotion, som du kan smøre deg inn med.
Urtete: Jeg anbefaler også å drikke urtete som kan være med å roe ned, for eksempel kamille te.
Ro, søvn, avspenning: Alle ting som roer nervesystemet, enten det er et badekarbad, en avspenning eller meditasjon er bra. -Også gode søvnrutiner, og å legge seg tidlig, så kroppen er uthvilt.
Akupressur: Det kan også være fint å selv kunne trykke på akupressurpunkter eller sonepunkter som kan mildne allergisymptomene. Se video med tips under.
Skylle øynene: Dersom du stadig klør og renner i øynene kan det hjelpe å skylle øynene. Har du prøvd kamillehydrolat eller kornblomsthydrolat? Det kan ofte lindre. (Jeg har en allergisk hund, og vasker hundens øyne med kamillehydrolat. Det hjelper!) Når jeg går tom for hydrolat bruker jeg avkjølt kamillete. Hydrolat kan du få kjøpt hos for eks www.natur-helse.no eller www.aromedica.no 
Mange kan også finne lindring ved å skylle eller dryppe øynene med uttrekk av øyentrøst (Euphrasia). Den selges vanligvis som Euphrasia pollendråper på helsekosten. Vanlig saltvannsoppløsning (øyenskyllevann) får du på apoteket. 
Pollenvarsel: følg med på pollenvarselet og vær forberedt.


Min tidligere kollega, Jorunn Krokeide har laget en fin liten video med 3 tips til deg. Den er så fin at jeg deler den her. Følg henne gjerne på bloggen hennes for enda flere gode innspill:

6 minutter uti denne videoen viser Jorunn akupressurpunktene du kan bruke.

Jeg håper dette var til nytte for deg. Dersom du ønsker å bestille time til behandling, er det bare å ta kontakt på: vivaartz@gmail.com eller sms til 41542669.

Med ønsker om en mild pollensesong!
Viviann Alexandra Knutsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.