tirsdag 27. juni 2017

Takk, og en titt inn i vårt oljeeventyr !

"Hurra for kurset og takk for nå-selfie."
Jeg takker ærbødig alle deltakere og samarbeidspartnere for en meget vellykket og spennende kurshelg i Alvdal. Det var en flott gjeng av mennesker, med bakgrunn fra alt fra det offentlige og private helsevesenet til naturmedisinsk aromaterapi, soneterapi, biopati, agronomi, kulturbransjen, med mer, som møttes for å fordype seg i nåletreoljene og destileringen av eterisk olje, 23.-25.juni. 

Samtlige var enige om at den unike kombinasjonen av å få bo i vakre omgivelser, spise nydelig hjemmelaget mat, og å ha kurset på samme sted, var utrolig verdifullt. Nærheten til naturen og plasseringen, som ga oss kort vei til både ekskursjoner, samling av plantemateriale og destillering av eterisk olje, gjorde det enkelt å veksle mellom teori og praksis. Dessuten er Alvdal en god plassering i landet, som muliggjør at kursdeltakere kan komme både fra nord, sør, øst og vest. Med en kjøretur på 3-5 timer, kan man komme seg til / fra Alvdal i mange av vårt vide og langstrakte lands retninger. 

Her får du et lite innblikk fra fordypningskurset om Nåletreoljene og destillering av eterisk olje. 
Undervisning i teori og praksis, med sniffing på høyt nivå!
På fredag tok vi et dypdykk inn i Aromaterapikjemien og botanikkens verden.

Teori blir ofte lettere med en praktisk tilnærming. Planen var å dra på utflukt til ei setervang i nærheten, men da himmelen "åpnet seg", endret vi planene.

Bjørn hadde forberedt noen nåletreprøver i tilfelle regnvær, og disse ble nøye snust på, kjent på, og gjettet på...

Hvem skulle trodd det fantes så mange nåletrær..!?

Lørdag begynte vi dagen med å reise oppi lia for å sanke plantemateriale til destillering.

John på Gaia kjørte oss opp i minibussen.

Med godt humør og gode klær inntok vi sauenes fjellandskap, og på en time hadde vi sanket over 60 kilo einebar.
Bjørn Langleite viser hvilke bartopper som skal velges
På vei opp i lia for å sanke einebar.

 Etter sankingen måtte plantematerialet bearbeides: Kvernes til småkvist og barnålåer.


Noe av den eteriske oljen fordunstet i kverninga, og etterlot en nydelig einereim på Gaias gårdsplass.Kverninga ga plass til store mengder plantemateriale i destillasjonsapparatet. -Og etter å ha tråkket sammen materialet, ble det plass til hele 61 kilo oppmalt einebar, med bær og det hele!


Jeg var ganske lykkelig oppe i skogen, og måtte ta en selfi
imellom alle trærne, regndrående og snusende kursdeltakere.
Nå var einebaret til destilleringen av eterisk einebarolje på plass. Været var på vei til å klarne opp, og vi bestemte oss for å ta turen opp i fjellet for å se på de mange forskjellige nåletrærne. 

Bjørn Langleite tok oss med på en vandring i det vakre og våte landskapet. 

Det var "vanlig" gran, einebar og furu, kontorta furu, blågran, sibiredelgran, edelgran, buskfuru, lerk, med mer!


Bildet som beskriver hele turen!
Duft!

For en duft!

Sitrusaktig, skarp, syrlig, frisk.

Nydelig,

helt aldeles nydelig!
 Tilbake på Gaiasenteret varmet vi oss med vaffler og kaffe, og inntok kjelleren, for å iakta destillasjonsprosessen som var igang.


Duften som fyller rommet. Dampen som følger, og så; mengden med eterisk olje, som pipler frem, renner ned i beholderen, og til slutt separeres i hydrolat og eterisk olje!


Bjørn viser stolt frem de eteriske oljen!
Litt over 400, nesten 500 ml eterisk olje fikk vi!
Og alle fikk med seg et eksemplar av den selvdestillerte eteriske oljen hjem. Fra destilleringa, fikk vi også et kraftfullt hydrolat og et velsmakende urteavkok.

Teorien og virkningen av de forskjellige nåletreoljene tok vi innimellom, og på søndag avsluttet og oppsummerte vi helga.

Samtlige er enige om at det var et utrolig spennende kurs, og helt unikt å få være med på den unike destilleringsprosessen. Mange ønsker flere kurs, både om eteriske oljer, om nyttevekster og urter til mat og medisin.Oljeeventyret i Alvdal er over for i år. Dato for neste år er allerede satt. Vi har tatt til oss tilbakemeldingene fra deltakerne på årets pilotprosjekt. Neste år blir det et lengre kurs, fordelt over flere dager, hvor vi også tar for oss noen av de eteriske oljene fra forskjellige urter, som Bjørn Langleite har erfaring med å destillere på, i tillegg til at vi fordyper oss i nåletreoljene (selvfølgelig!).

Torsdag 13. September til Søndag 16. September 2018 blir det et nytt oljeeventyr!

VELKOMMEN MED!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.