Lær å lage naturkosmetikk

Jeg simpelthen elsker å lage naturkosmetikk! Og enda mer: å lære andre å lage sine egne produkter. Jeg elsker aromaterapiens prinsipp: Det du påfører huden bør være like rent som det du putter i munnen. Du bør i prinsippet altså kunne spise dine egne hudpleieprodukter!
-Ja, det blir mye kjærlighet, men hvordan kan det ikke bli det, når det er selve naturens råstoffer man jobber med!?

Nå har jeg prøvd meg frem i mange år. Jeg har lagd produkter til meg selv, til venner og familie. Jeg har holdt kurs for elevene på Hadeland folkehøgskole, for aromaterapeuter og for privatpersoner.  Per i dag lager jeg produkter på spesialbestilling, som en naturmedisinsk aromaterapikonsultasjon. Det jeg virkelig brenner for er å undervise, og å lærer bort hvordan du selv kan lage dine egne helsefremmende produkter.

LÆRE?

Vil du lære å lage din egen helsefremmende naturkosmetikk? Jeg holder naturkosmetikurs, både for nysgjerrige nybegynnere og for de mer erfarne. Både kveldskurs, helgekurs og fordypningskurs. 

Se KURSKALENDEREN.


KJØPE?


Du kan spesialbestille til deg og dine. Det fungerer som en naturmedisinsk aromaterapikonsultasjon. Du forteller meg litt om hva du ønsker deg. Hvilke plager eller problemer du ønsker noe for? -Eller om det kun er for velvære. Basert på det du forteller meg, setter jeg sammen ingredienser og spesiallager noe til deg.  Du får noe som er håndlaget, individuelt tilpasset for deg.  Du kan hente det hos meg i Dronningens Gate 23, i Oslo sentrum. Eller jeg kan sende til deg i posten. Da betaler du for porto i tillegg. 

Økoligsk og rent: Alt jeg lager er så langt som mulig basert på økologiske ingredienser av god kvalitet og uten parabener. I enkelte vannbaserte produkter, hvor ønsket holdbarhet er minst 1-2 år, brukes et utvalg parabener istedenfor MI. 
Litt om ingrediensene 

Hva er ingrediensene godt for?

For deg som er spesielt interessert.

Her er en kort oversikt over noen av de forskjellige ingrediensene jeg ofte bruker, og hva de kan være spesielt godt for. Listen oppdateres kontinuerlig.
NB: Det jeg skriver herunder er basert på min kunnskap og egne erfaringer. Sjekk gjerne flere kilder, og aldri slutte eller endre på behandlinger angitt fra ditt helsepersonell uten å rådføre deg med helsepersonellet. Dersom du velger å benytte deg av noe av det som er skrevet under, er du selv fullstendig ansvarlig for ditt bruk og dine virkninger.

De eteriske oljene:
Basilikum (Ocimum basilicum): Er en antiseptisk eterisk olje, som kan virker både beroligende, angstdempende og antidepressiv. Den "styrker nervene" og er fantastisk til å balansere sinnet og følelseslivet. Når det gjelder huden, kan den brukes på insektbitt for å lindre og desinfisere. 

Benzoin (Benzoe styrax)Spesielt fin for tørr, sprukken, aldrende hud. Kan lindre kløe, eksem og hudinfeksjoner.  

Copaifera (Copaifera) Spesielt betennelsesdempende, antiseptisk resinoid, fra Brasil. Kan virke lindrende på eksem og tørr hud. Mild, pleiende eterisk olje, med en deilig duft!

Enebær (Juniperud communis): Har en deilig livgivende duft, som virker rensende på kroppen og sinnet. Brukes både til acne, fet hud, ved eksemp, psoriasis, til betente sår og for hud som lett får svarte prikker / hudormer. Den er både virus og bakteriedrepende, og kan virke balanserende og oppløftende på følelseslivet.

Fragonia (Taxandria / Agonis Fragrans): Virker både antiseptisk, betennelseshemmende og hudlegende. Derfor er den spesielt fin ved både betent hud, sår og kutt. Den kan også brukes ved acne og uren hud.

Furu: (Pinus Sylvesteris): Er en spesielt immunstyrkende, oppløftende og livgivende/livsenergistimulerende eterisk olje. Den er først og fremst gunstig for luftveiene og virker regenererende for sliten muskulatur, og noen synes også den regenererer sinnet, som etter å ha gått en tur i skogen.

Geranium, økologisk (Pelargonium graveolens)Er en spesielt hudpleiende og hudreparerende eterisk olje, som er fin for alle hudtyper. Virker celleregenererende, balanserer sebumproduksjonen (og er derfor fin til alle hudtyper, både tørr, fet, sensibel, aldrende og sprukken hud). Kan også hjelpe ved akne, eksem, ringorm, helvetesild, tørr eksem, herpes og frostknuter i huden. 

Gulrotfrø (Daucus carota)Er en spesielt hudreparerende eterisk olje. Virker celleregenererende, og er fin ved arr og rynker. Dessuten sies den å øke elastisiteten i huden. 

Ingefær (Zingiber officinalis): Er en varmende eterisk olje, som virker både betennelsesdempende, antiseptisk og immunstimulerende.

Jasmin absolute (Jasminum officinale /grandiflorum/sambac): Virker antiseptisk, arrlegende og hudlegende. Den brukes ofte ved tørr, irritabel og sensibel hud. Min personlige erfaring er at den også løfter sinnet, inviterer fram lekenheten og gir en rolig søvn.

Kamille (Matricaria reticulata)En spesielt betennelsesdempende eterisk olje, som er spesielt fin ved betent hud, eksem, psoriasis, allergiske hudlidelser, små arr, og som bedrer hudens elastitet. 
(Det er tre forskjellige eteriske oljer som er vanligst å bruke i aromaterapien: Tysk kamille, Romersk Kamille og Marokkansk kamille. Tysk kamille brukes hovedsakelig til betennelser og problematikk relatert til muskler og vev. Marokkansk og Romersk kamille brukes oftes i forbindelse med psyke, sinn og vårt indre følelsesliv.)

Kunzea (Kunzea ambigua): Er både antiseptisk (bakteriedrepende), antiviral (virusdrepende), betennelseshemmende og hudlegende. Den er derfor fin å bruke ved både eksem, kløe, herpes, små sår og hudbetennelser.

Lavendel (Lavandula augustifolia)En velduftende og hudpleiende eteriske olje, som er cellefornyende og pleiende, spesielt ved sår, brannsår, eksem, byller, akne, arr og psoriasis. 

Lime (Citrus aurantifolia/ C. limetta / C.media)):

Mandarinskall (Citrus reticulata): Virker antiseptisk, antiviral, cellefornyende og oppløftende. Brukes ofte ved fet hud, acne og arr. Den sies å gi en fin glød til huden, og virke regenererende på cellefornyelsen. Det gjør den spesielt gunstig ved arr, rynker, slapp og moden hud. Dessuten er det mange som opplever at den har en oppløftende og avstressende effekt på sinnet.

Patchouli (Pogostemon patshouli): Virker astringerende, antiseptisk, celleregnererende og svært hudepleiende. Den er derfor fin ved tørr hud, akne, eksem. betent og væskende hud, sår og sprukken hud, ved arr, rynker og aldrende hud.  

Petitgrain / Pommeransblad (Citrus aurantium var. Amara / bigaradia): Brukes ofte ved acne, fet og uren hud, og ved flass. Virker reduserende på aktiviteten i sebumkjertlene i huden. Brukes eller ofte ved spenningshodepine og søvnløshet som skyldes stress og overanstrengelse. Er oppløftende og samtidig beroligende.

Rosentre (aniba roseadora): Virker antiseptisk, cellefornyende og oppløftende. Det gjør den spesielt velegnet til tørr, sensibel, sår og irritabel hud. De antiseptiske egenskapene er gunstig ved acne og kviser. De cellefornyende egenskapene gjør den fin ved rynker og arr. Dessuten er den en eterisk olje som svært mange opplever som oppløftende, beroligende og avstressende for sinnet.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis): Energigivende, oppløftende og stimulerende eterisk olje, som skjerper konsentrasjonen og kan gi en opplevelse av "våkenhet". Den er både bakterie -og virusdrepende. Rosmarin stimulerer blodsirkulasjon, styrker nervene og brukes ved cellulitter, fet og tørr hud, fordi den både renser og balanserer sebumproduksjonen. 

Sandeltre mysore (Santalum album): Virker antiseptisk, astringerende, betennelseshemmende, sebumbalanserende og sårlegende. Den talgproduksjonsbalanserende / normaliserende effekten som sandeltre har, gjør den utmerket til alle hudtyper, spesielt blandingshud, svært tørr eller fet hud. Det gjør den også fin ved acne, kviser og uren hud. Sandeltre kan virke legende ved eksem, psoriasis, betent og irritabel hud. For moden hud kan den ha en sammentrekkende og foryngende virkning.

Sedertre (Cedrus atlantik)Virker antiseptisk, astringerende, celleregenererende, betennelsesdempende, eksemlindrende og kløestillende. 

Sitronskall (Citrus limonum)Virker antiseptisk, bløtgjørende og kløestillende på huden. NB: Eterisk olje av sitronskall har en fotosensitiv virkning på huden. Denne eteriske oljen skal derfor IKKE kombineres med soling.

Timian (Thymus vulgaris): Immunstimulerende, bakterie, virus og soppdrepende eterisk olje, som skjerper konsentrasjonen og kan virke samlende på et forvirret sinn. Kan virke energigivende ved utmattelse.

Vetiver (Vetiveria zizanoides)Virker sebumbalanserende, astringerende og svært fuktighetsgivende. Er fin ved både akne, fet hud og veskende sår. 

De vegetabilske oljene:
Hasselnøttolje (Corylus avellana): Er rik på E-vitamin, meget hudpleiende og har følgende egenskaper: Den er fuktighetsgivende, nærende, astringerende, sirkulasjonsfremmende og normaliserende på sebumproduksjonen. Hasselnøttoljen gir derfor fuktighet og næring til sliten, tørr hud. Den virker sammentrekkende på slapp, aldrende hud, og virker rensende på tilstoppede porer, med tendens til kviser og acne.

Jojobaolje (Simmondsia chinensis): Virker balanserende og normaliserende på sebumproduksjonen (talg) i huden. Derfor kan den brukes av alle hudtyper, og sies å både nære tørr hud, kunne løsne talgpropper og sorte prikker, samtidig som den virker rensende og nærende. Det er en vegetabilsk olje som trenger dypt inn i huden, og etterlater den bløt og fin. Den har betennelseshemmende virkestoffer, og kan derfor være spesielt god ved betent hud og mild eksem.

Kakaosmør (Theobroma cacao): Virker svært fuktighetsgivende, regenererende og pleiende for huden. Den er rik på antioksidanter og mineraler, og beskytter mot frie radiakaler. Den trenger dypt inn i huden og gjør den myk og smidig. Kakaosmør kan virke lindrende ved eksem og betennelser i huden.  

Kokosolje (Cocos nucifera): Har nærende og mykgjørende egenskaper for huden. Den er spesielt fin for tørr, sensibel hud, og kan virke mildt betennelsesdempende. NB:Enkelte kan reagere allergisk på kokosolje, spesielt ved nøtteallergi. 

Makadamianøttolje (Macadamia integrifolia): Inneholder 60 % fettsyrer og er spesielt fin for aldrende hud. (For de over 40..) Den trenger raskt inn, nærer, bløtgjør og beroliger huden. Den er også fin for irritert og sensibel hud.

Mandelolje, søt (Prunus amygdalus): Trenger dypt inn, virker pleiende og gir elastisitet for alle hudtyper. Har sårlegende, kløestillende og hudpleiende egenskaper, som gjør den spesielt egnet ved eksem, betent og irritert hud. Gir Dessuten styrker den neglene, og bør være alle gitaristers hemmelige neglestyrkingstriks.. -! NB:Bør ikke brukes ved mandel-nøtteallergi. Bør brukes med forsiktighet ved annen nøtteallergi. 

Olivenolje (Olea europea): En meget hudpleiende olje, som er spesielt velegnet ved sår, betent, tørr hud, og ved eksem. 

Rapsolje (Brassica napus /Brassica camprestis. På engelsk, også kjent som Canola oil)Er en halvtørr olje, som skal ha en lindrende effekt på kløe og hudirritasjoner. Høyt innhold av E-vitamin. Fettsyresammensetningen er på ca 95% omega 3, 6, 9, og molekylene er så små at den trenger dypt inn i huden. Det gjør den velegnet ved tørr, irritert hud og mild eksem.

Ricinusolje  (Ricinus Communis ), kalles også Castorolje, og er en svært nærende, fet og tykk olje, som er utmerket ved eksem og tørr hud, som kan ha tendens til å sprekke opp. Brukes ofte i hud og hårpleie for sin evne til å trenge dypt inn i hud og hår, nære og stimulere til celleregenerering.

Sesamolje (Sesamum indicum)Er meget rik på vitaminer, aminosyrer. fettsyrer og mineraler. Den nærer alle hudtyper og motvirker eksem og psoriasis. Har et naturlig solfilter på ca 30 %.

Sheaolje ( Vitellaria nilotica): Jeg bruker sheaolje fra Mama Njoki, en høykvalitetsolje, som er kaldpresset og fantastisk til alle hudtyper. Inneholder både vitamin A, E og F, antioksidanter, essensielle fettsyrer; omega 3,6,9, cinnamicasid, stigmasterol og keratin. Sheaoljen fra Mama Njoki virker derfor både fuktighetsgivende, regenererende, cellefornyende, mykgjørende, legende, stimulerende for mikro sirkulasjonen, virker anti-inflamatorisk, og beskyttende mot frie radikaler, og mot aldring av huden.


Informasjonen om de eteriske oljene og vegetabilske oljenes virkningsområder er hentet fra: Gry Fosstvedts bok; Naturens duftende apotek. Fra Kirsti Fjesme Tryggestads undervisningskompendier i aromaterapi. Fra www.mamanjoki.no. Fra Natur & Helse, og fra Julia Lawless sine bøker, med mer.


NB: Denne siden er "levende" og under kontinuerlig oppdatering, og vil utvikle seg etter hvert som mine produkter utvikles.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.