mandag 25. mai 2015

Ugressmiddag! - Pasta med brenneslepesto.

Brennesle i solskinn!
For en herlig tid! Det spretter opp av bakken med gratis mat. Fullspekket av vitaminer og mineraler er den også. Visste du at brennesle er en av de mest næringsrike viltvoksende nytteplantene i hele Europa! -Det sier i alle fall urtebøkene jeg har i hylla, og husker jeg rett, sier Rolv, på urtekilden det samme.

Vil du ha en billig, bra og næringsrik middag? Hva med å lage pasta med ugresspesto? Jeg gir deg min oppskrift, og noen tips til hvordan du kan "vri den" til din egen:Du trenger:
Pasta etter eget ønske; fersk, tørket, fullkorn eller fin. Tåler du ikke gluten? Bruk glutenfri pasta eller lag din egen grønnsakspasta av gulerot eller squash, med en potetskreller, ostehøvel eller spiralizer.

Pesto:
Ca 1 liter brennesletopper (klipp de eller knepp de av. Ta kun de fine, friske.)
Ca en stor neve bergmynte, oregano eller basilikum, finklippet.
En liten bunt gressløk, finklippet. -eller 1 liten løk.
Ca 2-3 dl spansk kjørvel, finklippet -eller skvallerkål og ev litt løvetannblader
Ca 1dl olivenolje
2store never nøtter eller frø, som ristes lett på svak varme i stekepanna. Bruk mandler, valnøtter, hasselnøtter, solsikkefrø, eller bland de frøene/nøttene du har.
Hvis ønskelig: 1/2 - 1 dl revet parmesan eller annen ost. Cottage cheese kan også brukes. Tilsettes til slutt, drysses over, eller blandes inn i pestoblandingen.
Salt & pepper.

Slik gjør du:
Gå ut, plukk det du trenger. Gå inn: Sett på stekepanna og legg nøttene/frøene oppi. (Rist på panna innimellom.) Skyll i kaldt vann og finhakk alt. Skyll neslene i kokt, varmt vann 2-4 ganger. Ta nøttene / frøene av plata. Ha alle pestoingrediensene i en blender. (Osten kan du enten velge å ha i pestoblandingen, eller du kan strø den over pastaretten til slutt). Blend. Tilsett litt vann eller mer olje, eventuelt litt presset sitronsaft, hvis det ikke er nok veske.

Kok pastaen. (Lager du grønnsakspastaen, trenger den kun 1-2minutter i kokende vann.) Hell av vannet og ha den tilbake i kjelen. Hell pestoen over. Rør rundt og la stå med lokk i et par minutt. Server med parmesan, med litt hakkede nøtter/frø, eller server som den er

Voilá. -Nam, nam!

1 kommentar:

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.