mandag 29. juni 2015

Et amazonas eventyr: I Copaibaens trakter

Amazonas elven. Utsikt fra flyet, på vei til Manaus.


Nærkontakt med en kneler!
Å fly inn mot Manaus, over det grønngrønne bølgende landskapet og de overveldende store vannmengdene i Amazonas elven, føltes som å bevege seg innover mot verdens hjerte og lunger. Jeg har vært på et av mine livs eventyr, i Amazonas, ved Rio Negro, i Copaibaens hjemlige trakter.

Jeg skulle på elvesafari og sove i hengekøye i jungelen. Jeg håpet å både få se de rosa delfinene, Copaiba treet og komme over litt Copaiba balsam. Ferden gikk over elvedeltaet hvor Rio Negro og Rio Amazonas møtes. Videre på den sorte Rio Negro og langt inn i elvejungellandskapet. 

Det ble ingen delfiner, men jeg fikk nærkontakt med en kneler, så en blå fugl som guiden aldri hadde sett før, hadde nærkontakt med flere insekter enn jeg egentlig liker. Fisket piraja og fikk flere myggestikk enn jeg kan telle. Det var ingen Copaibatre å se i området vi reiste i, men på vei tilbake til sivilisasjonen stoppet vi på en øy for å se på den lokale matproduksjonen. I den lille lokalbutikken var utvalget begrenset: Håndlagde smykker av forskjellige frø, og en liten flaske med min velduftende drøm: Copaifera balsam, tappet for et halvt år siden! Selvfølgelig kjøpte jeg den!


Copaifera balsam fra Rio Negro området, nært Manaus, Amazonas.
Det var Gry Fosstvedt som første gang solgte meg Copaiba balsam, med den overtalende kommentaren: "Dette er en utrolig spennende eterisk olje, fra Brasil, dine røtters hjemland. Dr.Penoël anbefaler den, så den bør du prøve." 

... Så da prøvde jeg den: 
Rett på kviser og sår, ved luftveisinfeksjoner og slim i luftveiene og i restituerende oljeblandinger for verkende muskler. Etter å ha fødd amazonas myggen med mitt halvveis gringoblod, og fått mange myggstikk å klø på, har jeg også funnet ut at den lindrer kløe og får myggestikkene til forsvinne på 1 - 2 - 3!


Copaifera balsam, kalles også Copaiba balsam og er et flytende resinoid som tappes direkte fra det store, grønne Copaiba treet, omtrent som vi tapper bjørkesaft i Norge. Det er som regel de innfødte, indianerne, som tapper fra Copaiba treet. De selger resinoidet videre til brasilianerne, som selger den videre igjen på markeder eller til Casa dos sementes (= urte/frø-hus, som selger urter, frø og naturlegemidler). Indianerne har lange tradisjoner for hvor og når resinoidet tappes, og aller helst skal det tappes ved fullmåne. Da gir treet mest. Deretter tettes tappehullet igjen og treet får hvile 3-5 år før det tappes ifra på nytt, har jeg blitt fortalt. Hos de innfødte har Copaiba balsam blitt brukt til alt fra behandling av bakterielle luftveislidelser, hudproblemer, kreftlidelser, gonorre og til smertelindring. Copaifera resinoidet inneholder over 50% seskviterpener, deriblant en stor mengde caryophyllen. En kjemisk komponent som har sterke betennelsesdempende, soppdrepende og smertelindrende egenskaper. Jeg synes White Lotus Aromatics gir en god beskrivelse av Copaiba som plante, olje og balsam. Ta en titt HER hvis du vil lese mer. 

Nå gleder jeg meg til reise hjem og utforske det velduftende resinoidet enda mere. Kjæresten synes den lukter så godt at han har allerede bestilt den som en hovedingrediens i den neste skjegg -og barteoljeblandingen jeg skal lage til ham. 

Piranjafisking på Rio Negro i solnedgangen, Amazonas, Brasil. Juni 2015.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.