torsdag 13. august 2015

Å legge sommeren på glass.

Det lukter mye av rosebladene, synes Karma, som nysgjerrig er med,
når urtene legges i kurvene som skal inn i urtetørka. 
Noe av det deiligste jeg vet, er å kunne koke en stor kanne med urtete. Sette keramikkanna på peisen, eller på den sorte smijernstevarmeren, og drikke hele kanna utover kvelden, imens jeg strikker, syr, maler, leser i bøker, eller blogger, eller forbereder undervisning, eller...
Når jeg ser bortover de mange glassene og boksene med te, som står på kjøkkenet, hender det jeg tenker:

Hos meg ligger sommeren på glass. Jeg kan ta den frem igjen bare jeg skrur av lokket..Å drikke urtete er for meg som å kunne bevare sommeren utover hele vinteren.Jeg bruker det som en metode for å både styrke immunforsvaret, livsgleden og vitaliteten min igjennom vinterhalvåret. Hagen og naturen jeg nyter å gå turer i, blir til te, som kan nytes som sommerminner utover vinteren.  Nå går urtetørka for fult, med etasjevis av urter, og det dufter deilig i hele leiligheten!


Oppskrift på "kvinnete".

En av mine favorittblandinger er en hormonbalanserende, beroligende, immunstyrkende og rensende kvinnete. Kombinasjonen ville, dyrkede og kjøpte urter kommer sammen i denne blandingen. Jeg drikker den ofte om kvelden, og i større mengder rundt den månedlige syklusen :) Noen av mine teblandinger på glass!
Sitronmelisse, 
Ryllik
Rødkløver
Rosekronblader & knopper, 
Kamille, 
Lavendelfrø,
Ringblomstkronblader
Bringebærblad.


Har du ikke vært ute og sanket i sommer.. ?
Prøv denne enklere varianten: Like deler: sitronmelisse, lavendelfrø og kamille
Alle ingrediensene kan enkelt skaffes på en helsekostbutikk. Planlegger du å bli gravid? Da kan du legge til bringebærblad i urteblandingen, for å styrke livmormuskulaturen.


Slik gjør du: Urteteen er enkel å lage: 2-3 SS urteblanding kokes opp, under lokk, i ca 10-12 dl vann. La trekke på svak varme i 15-40 minutt. (Har du ikke drukket så mye urtete før, begynn med å la den trekke i 10-15 minutt. )
Nytes varm, eller kald, hvis du ikke rekker å drikke alt varmt.

PS: Det er vanlig å gå oftere på toalettet når man drikker urtete, fordi alle urter, på samme måte som eteriske oljer, virker rensende, og dermed også vanndrivende i større eller mindre grad. Husk å drikke litt ekstra med vann når du drikker urtete.

PPS: Du kan lese mer om hver enkelt urt ved å klikke på navnene. Lenkene tar deg til urtekildens fantastiske planteleksikon!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.