mandag 26. oktober 2015

Dampbad: La luftveiene åpnes og ansiktshuden pleies!

Dampbad med eteriske oljer av sembrafuru og francinsence,
og tørkede urter av johannesurt og kamille.
Et dampbad er en fantastisk metode. Den kan brukes til å både pleie ansiktshuden, åpne luftveiene og lette humøret.

For kort tid siden ble jeg forkjølet, med halsbetennelse, og lymfeknutene i halsen økte til trippel størrelse. Ja..., det kan skje den beste.

Heldigvis hadde jeg de eteriske oljene mine tilgjengelig og jeg lagde meg daglige ansiktsdampbad med urter og eteriske oljer, for å lindre halsen, stimulere immunforsvaret og åpne luftveiene, som hadde tettet seg til med slim. 

Deilig avslappende er det, å trekke håndkleet over hodet, la ansiktshuden møte den varme dampen og inhalere den. Puste de velduftende eterisk oljemolekylene helt inn. Holde pusten litt. Kjenne hvordan varmen, vanndampen og de eteriske oljene utvider lungealveolene, løsner slimet, lindrer halsen. Også puste sakte, helt ut igjen. Og gjenta, med dype, rolige pust i 5 - 10 minutt. Samtidig åpner den varme vanndampen porene i huden, trenger dypt inn, renser og pleier. Ansiktsbehandling og immunstimulering på en og samme tid!


DAMPBAD:

Du trenger: Glassbolle, varmt kokt vann, eteriske oljer etter ønske og behov, et håndkle / klede.
Slik gjør du: Kok opp vann. Sett glassbollen på et bord. Finn fram de eteriske oljene. Hell det kokende vannet i glassbollen. Sett deg på en stol. (Og la glassbollen være på et bord ved siden av.) La håndkleet dekke både deg og glassbollen, som om du sitter inne i et lite telt. Når du er herunder: Skru av korken på den/de eteriske oljene du vil bruke. Hell 2-5 dråper i det varme vannet. Skru korken på igjen. La ansiktet være over dampen, og pust sakte helt inn og helt ut, i 5-10 minutter. Du kan regulere varmen ved å regulere avstanden mellom bollen og ansiktet ditt. Det kan være lurt å lukke øynene når du sitter i den varme dampen, også for å unngå å få den eteriske oljen i øynene.
Gjentas 2-3 ganger om dagen, eller etter behov, til du føler deg bedre.
Kontraindikasjoner: Ikke bruk varm vanndamp dersom du har feber. Da bør andre aromaterapeutiske metoder benyttes i stede. Metoden brukes ikke til små barn, med forsiktighet til større barn. Aldri til barn imot deres vilje. Velg eteriske oljer du tåler.


Oppskrifter:

Jeg anbefaler at du velger deg en, maks to eteriske oljer for hver gang du tar et dampbad.  Du kan bruke de samme eller variere.

Gode eteriske oljer for luftveiene kan for eksempel være:
Laurbær.     Furu.     Gran.     Niaouli.     Francinsence.     Sypress.

De kan for eksempel kombineres med eteriske oljer av:
Sitronskall.      Bergamott.      Mandarinskall.     Geranium.     Sandeltre.     Sedertre. 

Noen av mine favorittkombinasjoner er:

  • Niaouli & Furu. (Immunstimulernde, slimløsende, luftveisåpnende.)
  • Sedertre & Geranium. (Ansiktspleie + humørløfter + beroligende for kropp og sinn.)
  • Francinsence og sembrafuru eller sibiredelgran (Luftveisåpnende, immunstimulernde, meditasjonsforberedende.)


PRØV DEG FREM! 
Du finner raskt dine egne favoritter! Lykke til!

PS: De norske eteriske oljene kjøper jeg hos NEO Folgerø. De ligger ikke ute på nettsiden, men sender du en epost til dem, kan det hende du kan få kjøpt dem allikevel. De andre eteriske oljene får du på Aromedica eller Natur & Helse

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.