fredag 6. mai 2016

Occimum basilicum, En middelhavs herlighet i vinduskarmen

Basilikumen har blomstret i vinduskarmen, i april!
Med veldig enkle grep kan du dyrke denne middelhavsplanten i vinduskarmen, ha den i tomatsausen, tomat- og mozzzarella salaten eller på pastaen, på din chevre med balsamico, eller på andre herligheter.

Basilikum er en nydelig plante og en helt nydelig eterisk olje. Denne, som jeg har tatt bilde av, har jeg klart å holde liv i gjennom hele vinteren, og nå kom den jammen med en blomst! Jeg benytter anledningen til å vise deg, for det er ikke så ofte vi ser disse urtene blomstre. Ser du nøye etter (og legger til litt fantasi), kan du se at blomstene ser ut som store kysselepper! Derav familienavnet: leppeblomstfamilien.

Urten brukes i matlaging for sine fordøyelsesfremmende egenskaper og utsøkte smak. Den er naturlig hjemmehørende i middelhavslandene, og kanskje derfor finner vi den i mange italienske matoppskrifter.

Som eterisk olje brukes den ofte i blandinger for fordøyelsen, for å fremme ro og samtidig være oppløftende, virke dempende på angst og uro, fremme melkeproduksjonen hos ammende kvinner og virke hormonelt balanserende ved uteblitt eller knapp menstruasjon. Mange menn liker duften, og den er nydelig i kombinasjon med for eksempel lavendel og lime, eller merian og grapefrukt.

Det er en relativt enkel plante å dyrke. Jeg liker å så den i terracottapotter. Den trenger en døgntemperatur på over 15 grader for å overleve, så inntil sommertemperaturen stiger såpass (hvis den gjør det..), er det best å dyrke den i din solfylte, varme vinduskarm.
Den enkle versjonen, er å kjøpe en økologisk basilikumplante på butikken. Tynn den ut, slik at det ikke er mer enn 5 - 10 plantestengler igjen i potta. (Ja, du skal rive opp de andre med rota). Det høres brutalt ut, men tro meg. Det er de mange små plantene i den lille jorda, som kjemper såpass om vann og næring, som gjør at plantene fra butikken etter hvert lager sin egen undergang. Hvis du i tillegg bytter ut litt av jorda med ny og næringsrik jord, så voilá, har du stor sjanse for suksess.

Kanskje et prosjekt for helga? Prøv det, det er ganske enkelt!
Lykke til og god  helg!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.