fredag 9. desember 2016

Helsefremmende urtete. -Enkle oppskrifter.

Urter kan enkelt defineres som alle deler av en plante, som har helsefremmende egenskaper. De kan både være viltvoksende og dyrkes i for ekesmpel urtehager eller drivhus. Det er mange urter vi enkelt kan bruke som helsefremmende drikker i hverdagen. Mange av dem kjenner du sikkert til fra "vanlige tebladninger", som kan kjøpes hos te og kaffe-butikker.

Noen vanlige tebladninger
Earl Grey er sort te tilsatt bergamottolje eller bergamottskall.
Earl Grey med blå blomst, er tilsatt både bergamottolje og tørket kornblomst.
Bestemors hage, er en fruktte med tørkede frukter, bær og urter. Blant annet nypeskall og bringebær.
Morgenteblandinger inneholder ofte peppermynte.
Kveldsteblandinger inneholder ofte kamille.

Urtete som jeg har blandet til mine kunder.

Enkle helsefremmende oppskrifter du kan lage selv.


God morgente:
#1 Enkel morgente: Peppermynte

#2 Morgenteblanding: Peppermynte, Bergmynte og nypeskall eller sitrongress lager en deilig og oppkvikkende morgente.
Bland for eksempel 3 deler peppermynte, 1 del bergymnte og 0,5 - 1 del nypeskall eller sitrongress.

God beroligende kveldste:
#1 Enkel kveldste: Kamille

#2 Kveldsteblanding: Kamille, lavendel, roseblader eller rosenknoppper og sitronmelisse lager en mild, god beroligende og søvndyssende kveldste. Bland like deler av alle urtene. Hvis du synes at lavnedelsmaken blir for fremtredende, bland slik: 1 del kamille, 0,5 del lavendel, 1 del rosenblader / rosenknopper, 1 del sitronmelisse.

"Kvinnete"
#1 Brennesle, marikåpe og bringebærblad (eventuelt med kamille) lager en god te, som er mild, men har mye smak, og som kan drikkes både daglig og periodevis i forbindelse med kvinnens syklus. Denne tebladningen gir en generelt styrkende urtete, som kan ha en gunstig effekt for lindring av fysiske og psykiske symptomer knyttet til PMS. Bland like deler av alle urtene.


Varmende immunstyrkende tebladning:
# Krydderte kan  lages av de mange vanlige krydderene du kanskje allerede bruker på kjøkkenet. Ingefær, kanel, nellik og kardemomme lager en god og varmende tebladning. Bruk omtrent 2 - 3 cm fersk ingefær, som skjæres i skiver, 1 hel kanelstang, 2-3 hele nellikspikre og 3 hele kardemommekapsler / frø til 2-3 liter vann. Kokes i 15-20 minutter under lokk og siles av eller kjøles ned. Kan også blandes med solbærsaft til en deilig alkoholfri gløgg.

Hvordan skaffe, oppbevare og lage urteteen.

Skaffe: Ingrediensene til urteteblandingene bør være av økologisk kvalitet. De viltvoksende plantene kan du enkelt sanke selv. Hvis du synes det er for "arbeidskrevende", eller er vi i helt feil årstid for sanking når du leser dette, kan du kjøpe de vanligste urtene på de aller fleste helsekoster. Urtekilden leverer mange urter i sin nettbutikk. Jeg anbefaler mine kunder å kjøpe det der.
Oppbevare: Tørkede urter bør oppbevares på lufttette, lystette beholdere. Brunt, grønt eller blått glass, hvis mulig. Jeg har mange av mine urter på Norgesglass og obbbevarer dem i et mørkt skap,  hvor temperaturen er relativt lav og stabil.
Lage: Urtete kan trekkes eller kokes. Jeg foreslår å bruke 1/2 - 1 SS tørket urt til 3 dl vann. Kokende vann helles over urtene og trekkes i 15 minutt (gjerne under lokk. -legg en liten skål oppå koppen eller trekk i tekanne). Du kan også koke urtete, ved å bruke ca 3-4 SS tørket urt på 2-3 liter vann. Kok opp, i en aluminiumsfri kjele, og la småkoke under lokk i 20-30 minutt. Skr av plata og la det trekke i 10 minutter til. Etterpå siles urteavkoket og drikkes varmt eller kaldt. Når det har kjølt seg ned, kan du oppbevare urteavkoket på en glassflaske i kjøleskapet. Da vil det holde seg i omtrent 2-3 dager.

Da er det bare å koke, trekke og nyte!
Lykke til med din urtete!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.