torsdag 13. april 2017

Krembase - en god base!

Når jeg lager krembaser, lager jeg rikelig! -Så har jeg i lang tid.
Krembaser er geniale for å lage deg skreddersydde kremer til ansiktet, hender, føtter, -ja til helge kroppen om så skal være. Du kan kjøpe gode krembaser fra flere leverandører. Både Aromedica og Sun Vita selger gode krembaser. Eller så kan du lage din egen krembase. Det kan være utrolig kjekt!

Ved å lage en litt større mengde og oppbevare på glass, har du en base som du kan tilpasse individuelt ut ifra ønsket effekt og hvem du lager en kremblanding til.
Gjenom å variere hvilke vegetabilske oljer og eteriske oljer du blander i basen, kan du justere effekten i den ene eller andre retningen.

Slik blander du i en krembase


De fleste krembaser fungerer som en emulgator for både fett og vann. Noen er mer lipofile (liker fett) og andre er mer hydrofile (liker vann). Du må derfor rett og slett bare prøve deg frem for å se hvor mye din krembase "tåler", før den skiller seg. 
Prøv for eksempel denne fremgangsmåten:

  1. Ha 1ts vegetabilsk olje i et rent blandebeger (du kan også blande rett i boksen du skal ha kremen i).
  2. Tilsett noen dråper eterisk olje. (NB: Til daglig bruk, så husk at "less is more". Hvis den totale mengden krem skal være 20 ml, bruk maks 8-10 dråper eterisk olje. For total mengde krem på 50 ml - bruk maks 20 dråper. For totalt 100 ml - bruk totalt 35-40 dråper eterisk olje.)
  3. Tilsett krembase - en god dæsj.
  4. Tilsett hydrolat / urteavkok / destillert vann.
  5. Rør godt rundt, til det hele er godt blandet.
  6. Hvis du ønsker å tilføre ytterligere vegetabilsk olje eller vannbaserte virkestoffer, tilsett nå litt og litt. rør godt imellom hver gang. Slik kan du følge med på når kremen din blir "mettet".
  7. -Skiller det seg? Tilsett litt mer krembase og rør godt, til du har fått en passe konsistens. 

Oppbevar kremen i stabil temperatur. Skulle den skille seg i framtiden, bare rør den godt opp før du bruker den.

Lær å lage krembase selv

naturkosmetikkursene jeg holder, pleier vi å eksperimentere med forskjellige kremoppskrifter. Krem laget med fett og voksuttrekk, krem laget på hydrolat, krem laget med urteavkok osv.


Krembase lages, og røres omhyggelig.


Her kan du se hvordan det ser ut når krembasen som vi laget på voks / fettuttrekk ser ut når den lages. Den skal varmes sakte opp, under stadig omrøring. Før kremen har nådd riktig temperatur, kan den se ut som en litt tykk grøt, og det er lett å lure på om det har skjedd noe feil med konsistensen. Når temperaturen er rett, skal kremen kjøles sakte ned, og røres godt innimellom i nedkjølingsprosessen, ellers kan den skille seg. Hvis man rører for sjelden i nedkjølingsfasen, kan også konsistensen bli grøtaktig. Det gjelder å ha tålmodighet, ta seg god tid, bruke kjærlighet, og være nøyaktig med målene og følge oppskriften, så blir det som regel meget vellykkede produkter!


To forskjellige krembaser jeg har laget.
Her (bildet til venstre) har jeg laget en calendulakrembase med urteavkok av ringblomst, samt ringblomstolje og mange andre godsaker. Den hvite krembasen er laget på voks og fettuttrekk fra kokos, raps, med mer. 

Jeg bruker dem til meg selv, og som base for kremene jeg blander til mine kunder: Håndkrem, ansiktskrem, smertekrem, neglebåndsbalsam, kroppskrem, med mer..

Nyttig? - vil du lære mer? 

Jeg håper dette var til opplysning og inspirasjon. Best lærer man ved å være med på kurs, så har du anledning er du velkommen med på kurs i slutten av mai eller i oktober/november i Oslo, med Gry Fosstvedt og Viviann Alexandra Knutsen.

Lykke til!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.