mandag 29. mai 2017

Rosens helsefremmende egenskaper, som eterisk olje og urt. + Oppskrift på kveldste og aromaterapeutiske oljeblandinger:

Rosa canina - steinnype (norsk, viltvoksende rosebusk)
Det er den tiden hvor villrosebuskene begynner å danne knopper. Litt avhengig av hvor du bor i landet har Steinnypebuskene begynt å komme med roseknopper, og noen steder allerede sprunget ut. Det er nypene som vanligvis brukes, men knopper og kronblad kan sankes og tørkes til vakre og veldufende teblandinger. (NB: Husk å bare plukke noen på hver busk. Vi vil jo at busken også skal få danne nyper, og at humler og bier får mat.)


Rose; urt og eterisk olje.

Rosens duft har vært høyt skattet igjennom tidene, og er fremdeles en av de mest eksklusive og kostbare dufter. 

Ekte roseolje har sin pris (i vekt/mengde) tilnærmet prisen av gull. Når man vet at det trengs omtrent et tonn roseblader for å fremstille en liter eterisk olje, kan man forstå hvorfor denne skjønnheten har sin pris. 

Rosa centifolia eller rosa damascena, ofte kalt Rose Otto er det latinske navnet på eterisk olje av rose, hvor roseblader destilleres for å lage rose eterisk olje. Rose de Mai, er en riktblomstrende rose, som begynner blomstringen i mai. Derav navnet; Rose de Mai. Den brukes både for å fremstille eterisk olje, absolute og hydrolat. Rose absolute er et fettuttrekk av rose, som deretter går igjennom en prosess hvor fett og eterisk olje skilles, og man sitter igjen med en absolute av rose: En eterisk olje, som dufter litt tyngre fordi den inneholder små fettrester fra fremstillingsprosessen. Denne er ofte litt rimeligere enn destillert eterisk roseolje (Rose Otto). 

Rosen har blitt brukt, og brukes fremdeles på mange forskjellige måter. For eksempel som:
Afrodisiakk:   Rosepudder og roseolje.
"Nerveberoligende middel:   Rosete og roseolje.
Smakstilsetning i desserter og leskedrikk:   Rosegele, rosesorbet, rosesaft.
Eksklusiv hudpleie:   Rosenvann, roseolje, rosesalve og rosekrem.


Rose som eterisk olje i aromaterapi

På grunn av sin pris benyttes ekte roseolje ofte i mer eksklusiv aromaterapi; enten i hudpleie, sjelepleie eller medisinsk i innvortes behandling. Det er en eterisk olje som spesielt er fin for moden hud, på grunn av sine astringerende og cellefornyende egenskaper. Den sies å være en av de beste støttespillere ved sorg og depresjon, fordi dens duft virker tonifiserende, for emosjonene, og løftende på humøret. Rose eterisk olje brukes ofte som et leverrensende og regenererende middel, og er fin i kombinasjon med sitron og peppermynte for illsinte, irriterte mennesker, som lett "fyrer opp" og kan ha vanskelig for å roe seg ned igjen. For fertilitetsstyrking, PMS og alle plager relatert til menstruasjon og menstruasjonssyklusen, har jeg god erfaring med å blande den med med muskatellsalvie og romersk kamille, eller sitronmelisse, verbena og geranium. Prøv for eksempel:

Oljeblanding for den langsinte, "lett antennelige":
3 dråper rose otto
1 dråpe peppermynte
10 dråper sitronskall
30 ml vegetabilsk oljeblanding av calendula, perikum og mandelolje / tistelolje.

Oljeblanding for fertilitetsstyrking, PMS, emosjonell uro og menstruasjonsrelaterte plager:
3 dråper rose otto
5-7 dråper muskatellsalvie
5- 7 dråper romersk kamille
40 ml vegetabilsk oljeblanding av hasselnøtt, calendula og mandelolje / tistelolje.


Rose som urt

Med tanke på hvor mange roseblader som skal til for å fremstille eterisk olje av rose, er det lett å forstå at mengden eterisk olje som rosebladene inneholder er svært lav. Effekten av urten i forhold til den eteriske oljen er forståelig meget mildere. Skal du bruke rose som urt, er det viktig å velge usprøytede blomster og blomsterknopper. Har du det ikke tilgjengelig, kan du bestille det på nett. Et avkok av rose er nydelig i kremer og salver, og som hudvann. Følg en vanlig oppskrift på koldkrem, og bruk et urteavkok av rose i vannfasen, så får du en rosekoldkrem! 

Rose er også nydelig som te. Den kan drikkes alene eller i en teblanding. Mitt første møte med rose i te, var hos en Algerisk venninne i Paris, som serverte meg tørkede dadler og fiken med grønn te trukket med tørket rose, kanel og kardemomme. En himmelsk opplevelse, som nesten ikke kan beskrives. Prøv det som en forfriskende morgendrikk, eller som iste på varme sommerdager. 

Den andre gangen jeg fikk rose i te, var hos en venninne i Fyresdal, som hadde kjøpt en kveldsteblanding i botanisk hage i Sverige. Jeg kan ikke huske om det var i Stockholm eller Gøteborg, men ingrediensene husker jeg svært godt. Denne kveldsteen var altså så god at jeg straks måtte eksperimentere meg frem til en egen blanding av den. Jeg synes blomsterteer lett kan smake litt "parfymeaktig", men denne blandingen var godt balansert i smaken. Her får du min oppskrift:

Kveldste oppskrift:
3 deler tørket sitronmelisse
1 del tørket kamille
1 del tørket lavendelblomster (lavandula angustifolia)
1 del tørket roseknopper
Eventuelt: 1 del tørket sitron eller appelsinskall

Bland de tørkede urtene og oppbevar på en lystett og lufttett beholder. Lag kveldste ved å helle 3 dl kokende vann over 2-3 SS urteblanding. La trekke i 15 minutter under lokk. Sil av og nyt!


Les mer: 
Franchomme, P., Pénoël, D., Jollois, R. (2001) L´aromathérapie exactement, Roger Jolis
Paulsen, B. S., Ekeli, H., Ringertz, A. H. (2014) Medisinplanter, Trondheim: Museumsforlaget
Fosstvedt, G. (2002) Naturens duftende apotek, Cappelen: Oslo
Catty, S. (2001) Hydrosols the next aromatherapy, Healing Arts Press: Vermont
Chewalier, A. (2007) Damms store bok om medisinske urter, Damm & Søn: London
Hjelmstad, R. (2012) Medisinplanter i Norge, Gyldendal norsk forlag: Latvia

Med ønsker om en velduftende opplevelse!
Hilsen Viviann Alexandra.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Har du spørsmål eller kommentarer, blir jeg glad for dine tilbakemeldinger.